
Yenidoğan Göbek Bakımı
Yenidoğan döneminde (doğumdan sonraki ilk 28 gün), bebeklerin sağlıklı yaşamı ve gelişimi için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gereklidir. Bu dönemde göbek bakımı yenidoğanın enfeksiyonlardan korunmasında büyük önem taşır.
Göbek kordonu, anne karnındaki bebek ile annenin plasentası arasındaki bağlantı sağlayan 50-60 cm uzunluğunda 1-2 cm kalınlığında içinden iki atardamar ve bir toplardamar geçer. Bu damarlar sayesinde bebek, anneden oksijen, besin maddeleri ve bağışıklıkla ilgili antikorlar alır ; atık maddeleri ise annenin dolaşım sistemine geri gönderir.
Doğumdan sonra göbek kordonu kesilir ve klemplenerek enfeksiyon riski azaltılır. Geriye kalan küçük parça genellikle 7-10 gün içerisinde zamanla kuruyarak düşer. Bu süreçte hijyenik bakım çok önemlidir.
Göbek bakımının amaçları:
-Enfeksiyonu önlemek
-Göbek kordonunun sağlıklı ve zamanında düşmesini sağlamak
-Aileye ve bebeğe bireyselleştirilmiş bakım vermek
Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?
1-) İlk olarak ellerin hijyeni ile başlanır. Eller, bakım öncesi ve sonrasında mutlaka sabun ve suyla yıkanmalıdır. Ellerdeki mikroplar göbek kordonu aracılığıyla bebeğe geçebilir.
2-) Göbek bölgesinin temizliğinde kuru bakım önerilmektedir. Hiçbir solüsyon kullanılmadan, göbek bölgesi yalnızca kuru ve temiz tutulmalıdır.
Hijyenin sağlanamadığı durumlarda veya sağlık çalışanı önerdiğinde, %70’lik alkol veya antiseptik solüsyonlarla (örneğin batikon) steril gazlı bez yardımıyla günde 1-2 kez silinir. Silme işlemi merkezden dışa doğru yapılmalı, ardından göbek kuruması için açık bırakılmalıdır.
3-) Bez kullanımında bebek bezi göbek kordonunun altına gelecek şekilde yerleştirilmeli, kordon örtülmemelidir. Bez göbek ile temas etmemeli, çünkü bu nemli ortam enfeksiyon riskini arttırır.
4-) Banyo uygulamasında, göbek kordonu düşene kadar tam banyo yapılması önerilmez. Genellikle silme banyosu tercih edilmektedir. Göbek ıslandığında nazikçe kurulanmalı, ıslak kalmasına izin verilmemelidir. ( Göbek etrafı banyo sonrası ıslak-nemli kalırsa ,iyi bir şekilde kurulanmazsa enfeksiyon riskini arttırır.)
Göbek Kordonu Hakkında Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler:
-Göbekte kızarıklık, kötü koku, sarı-yeşil akıntı veya şişlik, göbekte kanama, bebeğin ateşinin yükselmesi gibi enfeksiyon belirtilerinde sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği anlatılmalıdır.
-Ellerin hijyen kurallarına uygun şekilde yıkanması gerektiği vurgulanmalıdır.
-Göbeğe pudra, krem, yağ, bitkisel ürünler vb. sürülmemelidir.
-Kordon düşene kadar zorla çekilmemeli ve kopartılmamalıdır.
Göbek bağının toplumdan topluma değişen sembolik, geleneksel, kutsal sayılma, nazar ve korunma inanışları vardır. Göbek kordonu, sağlıklı bir şekilde kuruyup yenidoğandan ayrıldıktan sonra geleneksel, kültürel, yöresel olarak toplumun inancına göre çeşitli işlemlerden geçebilir. Ebeveynler dilerse göbek bağını atabilir, saklayabilir, istedikleri yere gömebilirler.
Meryem Saygılı
Adnan Menderes Üniversitesi Ebelik Bölümü
3. Sınıf Temsilcisi
Eline sağlık🌸✨️