
Türkiye’de Sosyal Hizmetin Gelişimi ve Mevcut Durumu
Sevgili Etkim Kampüs Okuyucusu yeni yazıma hoş geldin! Bugün Türkiye’de Sosyal Hizmetin Gelişimi ve Mevcut Durumu konusuna değineceğim. Keyifli okumalar😊
Türkiye’de Sosyal Hizmetin Gelişimi
Sosyal Hizmet uygulamaları Osmanlı Döneminde genellikle vakıflar ve dini kurumlar aracılığıyla yürütülmüş, sosyal dayanışmanın temelini aile ve komşuluk bağları oluşturmuştur. Örneğin o dönemde Darülaceze yaşlı ve engellilere yönelik barınma sağlayan sosyal yardım kuruluşuydu.
Cumhuriyetin ilanından sonra kadın ve çocukların korunmasına yönelik ilk adımlar atılmıştır. Devlet, sosyal hizmet alanında daha aktif rol almaya başlamıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğu hükmü 1961 Anayasası’nda yer aldıktan sonra sosyal hizmetin anayasal dayanağı oluşmuştur.
1967 yılında sosyal hizmet uzmanları yetiştirmek üzere oluşan eğitim ihtiyacı sonucunda Hacettepe Üniversitesi’nde sosyal çalışma eğitimine başlanmış ve 2000’lerin başına kadar Türkiye’de sosyal hizmet alanında yüksek eğitim veren tek kurum olmuştur. (Taşğın & Özel, 2011, s.180).
Türkiye Himaye-i Etfal, bugünkü adıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çatısı altında hizmetlerini sürdürmekte olan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü korunma ve bakıma ihtiyaç duyan çocuklara yönelik hizmet düzenlemesi gerçekleştirmenin yanında ailelere yönelik de eğitimler vermiştir.
1983 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun (SHÇEK) kurulmasıyla birlikte dezavantajlı gruplara (çocuk, yaşlı, engelli, kadın) yönelik hizmetler daha sistematik hale gelmiştir.
2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuş, SHÇEK bu bakanlığa bağlanmıştır. Günümüzde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Bakanlık bünyesinde kadın konukevleri, engelli bakım hizmeti gibi faaliyetler yer almaktadır.
Türkiye’de Sosyal Hizmetin Mevcut Durumu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal hizmetin koordinasyonunu sağlarken belediyeler, sivil toplum kuruluşları (STK)’lar, vakıflar ve özel sektörde aktiftir.
Dezavantajlı gruplara yönelik hizmetler sunulmaktadır.
Aile danışmanlığı, ekonomik destek, koruyucu aile gibi uygulamalar yaygınlaşmıştır.
Sosyal hizmet eğitimi veren üniversiteler artmış, sosyal hizmet uzmanlarının istihdamı kamu ve özel sektörde yaygınlaşmaktadır.
Şimdi de güncel sorunları inceleyelim istiyorum.
Sosyal hizmet uzmanı sayısı, ihtiyaçlara nazaran yetersiz kalmaktadır.
Kamu kurumlarında çalışan sosyal hizmet uzmanları, sosyal hizmet uzmanlarının istihdam edilmemesi nedeniyle yoğun iş yüküyle karşı karşıyadır. Bu sorunların çözümü için eğitimli personel sayısı arttırılmalıdır.
Fayda sağlaması dileklerimle… Okuduğun için teşekkürler!
KAYNAKÇA
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. (2024).
- https://www.aile.gov.tr
- Toper, F., Aslan, H. & Özpolat, A.O. (2023). Türkiye’deki Sosyal Hizmet Kurumlarının Tarihsel Gelişimi. Journal of History School, 62,125-158.
- https://shy.hacettepe.edu.tr
Fatma Nur Küçükefe
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü
2. Sınıf Temsilcisi