Kedi Lösemi Virüsü (FeLV)

Kedi Lösemi Virüsü (FeLV)

FeLV Nedir?
Feline Lösemi Virüsü(FeLV),kedilerde bağışıklık sistemini zayıflatan ve çeşitli hastalıklara yol açan Retroviridae ailesine ait,Gammaretrovirüs cinsinde sınıflandırılan bir RNA virüsüdür.FeLV bağışıklık sistemini baskılayarak anemi,lenfoma,gibi kanser türleri ve enfeksiyonlara karşı duyarlılığı arttırır.Kediler arasında kolay ve hızlı bir şekilde bulaşabilir,enfekte kediler virüsün hızla yayılmasına sebep olur.FeLV kedilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden en önemli aşama virüsün erken teşhisi ve buna uygun bakımdır.

FeLV  Bulaş Yolları Nelerdir?                                                                                                                                                                                                1.)Enfekte olan kedilerin diğer kedilere yakın temasıyla:Tükürük,burun akıntısı,gözyaşı,idrar,dışkı vb. vücut sıvılarıyla bulaşabilir.Aynı evde yaşayan kedilerde aynı mama ve su kabını kullanmaları,birbirlerini yalamaları,aynı tuvaleti kullanmaları virüsün hızla yayılmasına sebep olur.En önemli bulaş kaynaklarından biri salyadır.
2.)Kan Yoluyla:Kan transfüzyonu veya birden fazla kedide kullanılan iğneler enfekte bir kediden sağlıklı bir kediye virüs bulaşmasına neden olur.
3.)Isırık Yaraları İle:Enfekte bir kedi sağlıklı bir kediyi ısırırsa,ısırılan kedi de FeLV ile enfekte olabilir.
4.)Vertikal Yolla Bulaşma(Anneden Yavruya):
Enfekte anne yavrusuna plasenta yoluyla ya da süt ile FeLV virüsünü bulaştırabilir.

FeLV Belirtileri Nelerdir?
FeLV enfeksiyonu başlangıçta hiçbir belirti vermeden,sessiz bir şekilde ilerleyebilir,ilerledikçe aşağıdaki belirtilerle karşılaşırız:
1.)İştahsızlık ve Kilo Kaybı:Kediniz yemek yemez ve hızlı bir şekilde ani kilo kaybı yaşar.
2.)Soluk Diş Eti Ve Sklerada Sararma:Diş etleri normalinden çok daha solgun olur,göz akı dediğimiz sklera tabakasında sararma meydana gelir.
3.)Lenf Düğümlerinde Şişlik:Boyun,koltuk altı,diz arkası gibi lenf düğümlerinde şişlik meydana gelir
4.)Sık Ortaya Çıkan Enfeksiyonlar:Üst solunum yolu enfeksiyonu,mesane enfeksiyonu,deri enfeksiyonu gibi enfeksiyonların sürekli tekrarlaması.
5.)Aşırı Tüy Dökülmesi ve Matlaşma:Tüyler sağlıksız,karışık soluk gözükür ve aşırı tüy dökümü olur.
6.)Yüksek Ateş ve Halsizlik:Ateş sürekli yüksektir,kedide genel anlamda bir uyuşukluk söz konusudur,hareketsizdir,enerjisi azalır,oyun oynamaz.
7.)İshal ve Kusma:Sık sık yoğun bir şekilde ishal ve kusma durumuyla karşılaşılır.
8.)Nefes Darlığı:Kedi solunum güçlüğü yaşar,nefes nefese kalır,çok hızlı soluk alıp verir.
9.)Üreme Sorunları:Kısırlaştırılmayan dişi kedilerde genelde kısırlığa sebep olur.

FeLV Tanısı Nasıl Konulur,Hangi Testler Kullanılır?
FeLV tanısı koyulabilmesi için veteriner hekim tarafından çeşitli laboratuvar testleri yapılması gerekir,yapılan testler ile virüsün varlığı ve enfeksiyonun hangi evrede olduğu belirlenebilir.
Kullanılan Testler:

1.)ELISA(Enzyme-Linked Immunosorbent Assay)
Amaç:Kandaki FeLV p27 antijenini tespit eder
Kullanım:Veteriner kliniklerinde hızlı tarama testi olarak kullanılır,virüsün erken dönemde dolaşımdaki parçacıklarının belirlenmesini sağlar.
Özellik:Laboratuvar ortamlarında gerçekleştirilebilir

2.)IFA(Indirect Fluorescent Antibody)
Amaç:Beyaz kan hücrelerinde(Akyuvarlarda),FeLV antijenini tespit eder.
Kullanım:ELISA testi pozitif çıkan kedilerde,enfeksiyonun doğrulanması ve hangi evrede olduğunu belirlemek için kullanılır
Özellik:Laboratuvar ortamlarında gerçekleştirilebilir.

3.)PCR(Polymerase Chain Reaction)
Amaç:Virüsün DNA’sını tespit eder.
Kullanım:Özellikle ELISA VE IFA sonuçları çelişkili olduğunda veya enfeksiyonun evresini belirlemek için kullanılır.
Özellik:Erken enfeksiyonları tespit etmede yüksek hassasiyete sahiptir.

Tanı Sürecinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Test Tekrarı:İlk test negatif olsa bile,kedinin yakın zamanda enfekte olmuş olabileceğini göz önünde bulundurulup 12-16 hafta sonra testin tekrarlanması önerilir.
Enfeksiyon Evresi:Bazı kediler enfeksiyonu baskılayabilir ve test sonuçları zamanla değişebilir.Bu nedenle,enfeksiyonun evresini belirlemek için birden fazla test gerekebilir.

FeLV Tedavisi Var Mı? Nasıl Mücadele Edilir?
Henüz FeLV’nin kesin bir tedavisi bulunmuyor.Ancak hastalıkla mücadelede destekleyici takviyeler,kaliteli ve dengeli beslenme ile,stres faktörlerinden uzak bir yaşam sürdürülmelidir.İkincil enfeksiyonlarla mücadele için antibiyotik kullanılmalıdır.

FeLV’den Korunma Yolları
FeLV’den korunmanın en etkili yolu FeLV aşısı yaptırmaktır.Özellikle dışarıya çıkan, diğer kedilerle etkileşim halinde olan kediler için bu aşı önemlidir.Korunmaın diğer yollarından biri yeni sahiplenilen kedilere test yaptırıp,başka kedilerin de bulunduğu eve o şekilde alınmasıdır.Çok kedili evlerde ise kedilerin mama ve su kaplarını paylaşmaları engellenmelidir.

FeLV Aşısı ve Uygulama Takvimi:
Kedi aşıları çekirdek(her kedi için önerilen) ve çekirdek olmayan aşılar olarak ikiye ayrılır.FeLV aşısı yavru kediler için çekirdek, yetişkin kediler için çekirdek olmayan aşı olarak kabul edilir.Bu nedenle her kedinin sağlık durumu,yaşam tarzı,çevresel şartları,risk faktörleri,kedinin FeLV’ye karşı aşılanması gerekip gerekmediğini belirlemek için yıllık olarak değerlendirilir.                                                                                                                      Uygulama Takvimi:
Yavru Kedilerde ve Risk Altındaki Yetişkin Kedilerde: Başlangıçta 8 haftalıkken başlanarak 3 ila 4 hafta arayla verilen 2 doz olarak uygulanmasını ve ardından 1 yılda tek doz uygulanması önerilir.Bundan sonra,yüksek risk altındaki kedilere her yıl yeniden aşı yapılmalıdır.Düşük risk altındaki kedilere her 2 ile 3 yılda bir aşı yapılabilir ve minimum risk altındaki kedilerin aşılanmasına gerek yoktur.


FeLV Aşısı Yan Etkileri:
Kedilerde aşılama sonrası yan etkiler nadirdir.
En sık görülen yan etkiler:
1)Uyuşukluk
2)Ateş
3)İştahsızlık
4)Aşılama bölgesinde iltihaplanma
5)Anafilaksi(nadir)
6)Kusma
7)İshal
8)Solunum sıkıntısı
9)Kaşıntı
10)Yüz şişmesi
11)Kedi enjeksiyon bölgesi sarkomu(FISS)

KAYNAKÇA:
https://www.meydanparkveteriner.com/post/kedi-losemi
https://en.wikipedia.org/wiki/Feline_leukemia_virus https://www.vet.cornell.edu/departments/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/feline-leukemia-virus
kedi-loesemi-viruesue-felv
https://www.vetamerikan.org/saglik-bilgisi/kedi-hastaliklari/kedi-losemi-hastaligi-felv
https://ronesansveteriner.com.tr/kedilerde-losemi-hastaligi/
https://www.hillspet.com.tr/cat-care/healthcare/cat-leukemia

Nida Tekin

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Hekimlik Bölümü

2. Sınıf Temsilcisi

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap