Ten Uyumu

Mükemmel ilişkide uyum; hem cinsel, hem ruhsal, hem de fiziksel olmalıdır. Bu üçünün toplamı ise ten uyumudur.

Op.Dr.Gökçen Erdoğan, bu üçlüden biri eksik olduğunda ise uyumun tam olarak yaşanamayacağını ve ilişkinin topallamaya başlayacağını söylüyor.

Psikoterapist Cem Keçe ise ‘ten uyumu en büyük armağandır, imagomuzu (aşk ve şehvet nesnesi) birbirimizde görmek ve yıllardır tanışıyormuş hissidir’ diye açıklıyor.

Ten uyumu ve cinsellik arasındaki ilişki incelenirken üzerine birçok araştırma yapılıyor. Araştırmalar sonucu “feromon” adı verilen moleküller keşfediliyor.

Aşkı bile kontrol eden bu zerrecikler burundan havayla beraber alınarak beyne iletiliyor ve ortaya bir ten haberleşmesi çıkıyor. Bu maddelere de ‘aşkın kokusu’ deniyor.

Örneğin yumurtlama dönemindeki kadınların etrafa yaydığı feromonlar erkeklere daha çekici gelir. Doğadan bir başka örnek; kraliçe arıdan, yengeçlere kadar pek çok canlı feromon salgılayarak hayat alanlarını işaretleyebiliyor. Ayrıca tek başına yaşayan erkeklerin sakal ve saçlarının geç çıkması, birlikte oturan kadınların adet günlerinin aynı zamana rastlaması, birlikte yaşayan insanların birbirlerine benzer davranışlar göstermelerinin altında feromonlar olduğu iddia edilmiştir

Ten uyumunu yakalayabileceğiniz kişi eski partnerlerinizden dış görünüş olarak, çok farklı da olabilir. Belki göbekli bir adam, belki sizden uzun bir kadın… Yani ten uyumunun fiziksel görünümle hiçbir ilgisi yoktur.

               Pekiii Ten Uyumu Yakaladığımızı Nasıl Anlarız?

Ten uyumu çok ilginç bir durumdur. Yıllarca evli olan çiftlerde ten uyumu bulunmayabilirken arkadaş grubunuzla katıldığınız bir yemekte karşılaştığınız bir insanlar arasında tarifsiz bir çekim hissedebilirsiniz. Ten uyumu yakaladığımızı ise, işte böyle anlarız;

  • Kalp atışının hızlanması,
  • Sürekli dokunma isteği
  • O anda kalma isteği,
  • Terleme
  • Ne yapacağını bilememe durumu
  • Davranışların değişmesi durumu
  • Sürekli olarak bakma isteği
  • Ağızda kuruluk
  • Genital bölgede kan akışının hızlanması

Eğer bu maddelerden birkaç tanesini aynı anda yaşıyor iseniz, dikkat ‘HAVADA FEROMON KOKUSU’ vaarrr 🙂

18-19-20-21 Aralık’ta gerçekleşecek ve oturumlarından biri; ”ten uyumu, cinsel uyum ve sanal ilişkiler: sexting” olan İlişkiler ve Cinsellik: Psikoloji Zirvesi’ne katılıp kendinizi az bilinen alanlarda geliştirme fırsatı elde edebilirsiniz. Buraya tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

İLKNUR TANRIKOLUOĞLU
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyoloji Mezunu
Instagram: @ilknuurtanrkl

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap